tirsdag 7. august 2012

Hofteleddsdysplasi

HD er forkortelsen for hofteleddsdysplasi og er ofte nevnt når man snakker om hund generelt. HD er en av de målbare sykdommene hos hund og man finner ut om hunden er fri eller ikke via røntgen.
Det diskuteres fortsatt om det er et resultat av miljø eller genetikk, men det vipper nok mot at det må ligge en genetisk predisposisjon for å utvikle sykdommen, men miljøet har enormt mye å si for utviklingen av ledenne, noen mener opp til 80 % betydning. Hva er miljøet? Miljøet er først og fremst valpens aktivitet. Trappegang er spesielt utløsende faktor, men også for mye aktivitet i valpetiden er ugunstig for utvikling av skjelettet.

Flere valpekjøpere har spurt hvor lange turer valpen kan gå. Det synes jeg er vanskelig å svare på, men heller litt for lite enn for mye. Valpene skal ha masse ro, vårt siste kull er 3 mnd og regnes fortsatt som babyer selv om de ser store ut. Siden Spinonen er en så stor hund med så kraftig bygning bør aktivitet skje med måte, og valpen skal ikke behøve å være så sliten at den ikke klarer mer på turene. Selv tar jeg gjerne valpen med i alle terreng, men legger inn gode pauser om jeg ikke kjører til terrenget. Jeg er observant på tegn på stress, for en koselig tur i skogen skal ikke resultere i en valp som sliter med å følge meg, jeg er der for valpens utvikling og aktivitet.
Og husk; valpen vil alltid følge deg uansett hvor langt du går. Det er instinkt! Faller den fra, er den død, så enkelt er det i dens hode.
La turer være konstruktive, kos dere, og legg inn like mye ro som aktivitet.

Tegn på stress kan være at valpen blir snublete, begynner å pese, drikker mye vann (mer enn den vanligvis gjør), biter i båndet eller etter folk og blir hyperaktiv. Da har man som eier gitt valpen for mye aktivitet, og første bud er å gi den hvile og søvn.

MEN, det er viktig å vite at uansett hvor forsiktig man er med valpen, kan allikevel utvikling av HD skje.

Valpen skal ha aktivitet, men alt med måte!

Ingen kommentarer: